NYÁRI ÍZEK TÉLIRE

Befőzési tanácsok:

Rumos cseresznye vagy meggy

Egy 5 literes üveghez kb. 7 kg gyümölcsöt számítsunk, amit megmosunk, leszárazunk, lecsurgatunk és 2 kg kristálycukorral rétegesen üvegbe rakunk. /A meggyhez valamivel több cukrot tegyünk!/ A tetejére - üvegenként - 3 dl rumot öntünk, amiben feloldunk egy késhegynyi szalicilt. Jól lekötve napra állítjuk, és addig hagyjuk ott, amíg a gyümölcs annyi levet ereszt, hogy e szemeket ellepi. Ha közben nincs napsütés, az üveget tegyük a tűzhely közelébe, melegre. Télen felhasználhatjuk sütemények díszítésére, vagy azok tölteléke ként, vagy bólé adaléka lehet.

Sárgadinnyedzsem

A dinnyét meghámozzuk, kimagozzuk, és kockákra vágjuk. Minden kg-hoz egy egész citromot kockára vágunk és 40 dkg cukorból 1 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. Beletesszük a dinnyét a citrommal együtt, kb. 10 percig főzzük. Forrón üvegekbe szedjük, a szirupot ráöntjük, lekötjük és 15 percig gőzöljük /lásd fent!/ A szirupba főzhetünk egy darabka vaníliát is.

Fűszeres szilvalekvár

Az érett megmosott és kimagozott szilvát addig főzzük, amíg a héja összesodródik. Ekkor áttörjük, vagy összelturmixoljuk. Minden kg péphez 15 dkg cukrot, 2 evőkanál borecetben feloldunk, és a szilvához keverjük. Egy darabka vaníliát, fahéjat és 1-2 szem szegfűszeget teszünk hozzá, és gyenge tűzön, állandóan kevergetve kb. 30 percig főzzük. Forrón üvegbe töltjük, a tetejére egy csipetnyi tartósítószert teszünk - lehetőleg rumban feloldva -, lekötjük és száraz gőzbe /lásd fent!/ rakjuk. Székrekedés esetén jó hashajtó!

Paradicsomszósz / kechup / házilag

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 40 dkg vöröshagyma, 15 dkg cukor, 7 db szegfűszeg, 7 db szegfűbors, 2 evőkanál só, 1 dl 10%-os ecet, 25 dkg alma /héjastól/ 2 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál chili, 1 kávéskanál szalicil.

Elkészítés: A hozzávalókat megmossuk és lassú tűzön kb. 2 óra hosszat főzzük, majd jól összeturmixoljuk és átpasszírozzuk. Forrón üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük, míg ki nem hűl.

"Vágott" savanyúság télire

Hozzávalók: 1és 1 kg fejes káposzta, 1 és 1 kg édes zöld paprika, 1 kg uborka, 1 kg zöldparadicsom, 1 kg karikára vágott vöröshagyma, 1 kg karfiol, 3 db sárgarépa, köménymag, bors.
Hozzávalók a léhez: 1 kg cukor, 3 dl 20%-os ecet, 7 dkg só, 1 kávéskanál bórkén, csipet szalicil.

Elkészítés: A megmosott, felszeletelt zöldségekhez hozzáadjuk a fűszereket, ráöntjük a levet, jól összekeverjük, 24 órán keresztül állni hagyjuk, de 3-4 óránként megkeverjük, majd üvegekbe rakjuk, a levet ráöntjük, rátesszük a szalicilt és lekötjük. Nagyon finom téli vitaminforrás!

Tök vagy őszibarackbefőtt

A barackot vagy a tököt megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Citromleves vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Közben szirupot főzünk, 1 liter vízhez 40-60 dkg cukrot számítva. A barackot vagy tököt a forró szirupba tesszük és 4-8percig forraljuk. Üvegekbe szedjük a szirupot ráöntjük, kis szalicilt szórunk rá és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
A töknek isteni ananász íze lesz, de ne patisszont /csillagtökök/ használjunk!
Kemény, érett barackokat vegyünk!

Az jutott eszenbe, hogy írok néhány szót a helyes táplálkozásról, a vitaminok fontosságáról és a biotermékekről is.

E néhány recepttel adnék segítséget a házikerti gyümölcsök, zöldségek hasznosításához és hogy a bennük rejlő, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok mind jobban megőrzésére, felhasználására kerülhessenek.


VITAMINLESEN

Hogy tudd mi mire jó és hol találod!

Közeleg az ősz, a tél, változékonyabb lesz az időjárás, hamarabb megfázhatunk, de ez ellen védekezhetünk természetes vitaminok bevitelével.
Szervezetünk ellenálló képességét, kutatások bizonyították, hogy sokkal jobban erősítik a természetes anyagokból nyert vitaminok és ásványi anyagok, mint a mesterséges úton előállítottak.
Ezt magunk is tapasztalhatjuk, ha nyolcvan éves nagyszüleinkre tekintünk, akik bizony még nem ettek-ittak gyári termékeket.
A vitaminok természetes lelőhelyi tehát a friss gyümölcsök, zöldségek.
Ezek hasznos-anyag tartalmát milligrammban /mg/ vagy mikrogrammban /µg/ határozzák meg 100g élelmiszerben.
Tudnunk kell, hogy a vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen kis molekulájú szerves vegyületek, melyet csak kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tud előállítani, ezért fontos bevitelük.
Hiányuk, de túladagolásuk is sok veszélyt rejt magában, azonban természetes élelmiszerfogyasztással általában nem érhető el a túladagolás.
Túlzott hiányuk viszont számos betegség előidézője lehet. / Farkasvakság *A-vitamin hiánya*
Vérszegénység *B12-vitamin hiánya* Skorbut *C-vitamin hiánya* Angolkór *D-vitamin hiánya* Véralvadási zavar *K-vitamin hiánya*/
A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - főleg a hevítés hatására - a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet.
Minél frissebb, lehetőleg nyers, vagy kíméletes módon feldolgozott (pl. savanyítás, fagyasztás, párolás során a legkisebb a veszteség) ill. megfelelően tárolt zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával biztosíthatunk több vitamint szervezetünknek.

Nézzük tehát mennyi is egy felnőtt napi vitaminszükséglete:

K-vitamin 65 µg, A-vitamin /karotin/ 0,8 mg, E-vitamin 12 mg, B1-vitamin 1,3 µg,
B2-vitamin 15 µg, B6-vitamin 2 mg, H-vitamin /biotin/ 60 µg,
B9-vitamin /folsav/ 200 µg, C-vitamin 60 mg, B3-vitamin /niacin/ 1,7 mg.

Azt azért vegyük figyelembe, hogy a kellő mennyiség személyfüggő, eltérés mutatkozik a kor, nem, egészségi terheltség és a vitaminszükséglet között.
Gyermekeknél életkoronként változik, a megfelelő adagolásokhoz, kérjük ki a védőnő vagy a gyerekorvos tanácsát!

Tudnunk kell még azt is, hogy az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra, kofaktorokra és nyomelemekre is szükség van. /bór, cink, fluor, foszfor, jód, kalcium, kálium, klór, magnézium, mangán, molibdén, nátrium, réz, szelén, vanádium/.
Ezek hatásaira most nem térünk ki.

A táblázat segítségével megtudhatjuk melyik vitamint, melyik hazánkban is termesztett zöldségben, gyümölcsben találjuk. Majd a felsorolásban azt, hogy miben segítik szervezetünket:
K-vitamin /menadion/:
Segít megakadályozni a belső vérzéseket.
Mérsékeli a túlzott menstruációs vérveszteséget.
Elősegíti a megfelelő véralvadást.
Természetes forrásai többek között:
Leveles zöldfőzelék-növények, káposzta, brokkoli, paraj.

A-vitamin /karotin/:
Befolyásolja a szürkületi (farka-) vakságot és gyengénlátást, segít számos szempanasz kezelésében.
Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást.
Megrövidíti a betegségek időtartamát.
Elősegíti az öregedési foltok megszűnését.
Gyorsítja a növekedést, erősíti a csontokat, egészségesen tartja a bőrt, hajat, a fogakat és a fogínyt.
Külsőleg alkalmazva segíti az aknék, az ótvar, a kelések és a nyílt kelések kezelését.
Természetes forrásai többek között:
Sárgarépa, paraj, sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, zöld és sárga főzelékfélék, sárga gyümölcsök.

E-vitamin /tokoferon/:
Késlelteti az öregedést.
Fokozza az állóképességet.
Védi a tüdőt a levegőszennyezés káros hatásaitól.
Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.
Vizelethajtó hatása van, így csökkentheti a vérnyomást.
Elősegíti a vetélések megelőzését.
Enyhíti a lábizom és lábikra görcsöket.
Természetes forrásai többek között:
Brokkoli, kelbimbó, spenót, növényi olajok,

B1-vitamin /tiamin/:
Elősegíti a növekedést, az emésztést.
Javítja a szellemi tevékenységet.
Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését.
Segíti a légi- és tengeribetegséget leküzdeni.
Természetes forrásai többek között:
Mogyorófélék, gomba, fekete ribizli, kelbimbó, a legtöbb zöldségféle.

B2-vitamin /riboflavin/:
Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra.
Egészséges tőle a bőr, a köröm és a haj.
Elősegíti a száj, ajak és a nyelv gyógyulását.
Javítja a látást, mérsékeli a szem kifáradását.
Természetes forrásai többek között:
Sárgaborsó, lencse, szárazbab, leveles zöldfőzelékek

B6-vitamin /piridoxin/:
Segít megakadályozni különböző ideg- és bőrbetegségeket.
Enyhíti a hányingert.
Csökkenti az éjszakai izomgörcsöket.
Természetes forrásai többek között:
Szárazhüvelyesek, kukorica, zöldségfélék.

H-vitamin /biotin/:
Megakadályozza az őszülést és a kopaszodást.
Enyhíti az izomfájdalmakat.
Csökkenti az arc és a test ekcémáját és a dermatitist.
Szükséges a fehérje- szénhidrát- aminosav- koleszterin-anyagcseréhez.
Természetes forrásai többek között:
Karfiol, a dió- és mogyorófélék.

B9-vitamin /folsav/:
Fokozza a tejképződést.
Véd a bélparaziták és az ételmérgezések ellen.
Fájdalomcsillapító hatású.
Legyengült állapotban fokozza az étvágyat.
Megakadályozza a vérszegénység kialakulását.
Szükséges a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzéséhez.
Természetes forrásai többek között:
Sárgarépa, sárgabarack, tök, avokadó, bab, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök.

C-vitamin /aszkorbinsav/:
Gyógyítja a sebeket, az égési sérüléseket és a vérző fogínyt.
Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését.
Segíti megelőzni a különböző típusú vírus- és baktériumfertőzéseket, és fokozza az immunrendszer működést.
Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.
Mérsékli, sok allergiát előidéző anyag hatását.
Természetes forrásai többek között:
Zöldpaprika, citrusfélék, friss zöldségek, kifejezetten a paradicsom, káposzta, salátafélék. Télen a savanyú káposzta és a mirelit zöldségek.

B3-vitamin /niacin/:
Segíti az emésztőrendszer működését.
Segíti megakadályozni a migrénes fejfájást, illetve mérsékli azt.
Fokozza a vérkeringést, és csökkenti a magas vérnyomást.
Növeli a szervezet energiáját a táplálék megfelelő hasznosítása révén.
Természetes forrásai többek között:
Szárazhüvelyesek, zöldségfélék, avokadó, datolya, füge, szilva.


ALMA:
Az almának rendkívüli gyógyító értéke van, a gyümölcs húsa, gazdag pektinben.
A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak és a paratífusznak gyakorlatban bevált gyógyszerre.
Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza.
Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén is ajánlott.
Tanulmányok igazolják, miszerint a pektin segít enyhíteni a hasmenést.
Salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében.
A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora.
A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül.
Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen.
A piktin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. Az alma piktinanyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket.
A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.

BURGONYA:
18% keményítőt, 1-2% fehérjét, 110-180 mg/kg B-vitamint, 700-1000 mg/kg C-vitamint,  valamint A- és K-vitamint tartalmaz. A tárolt burgonya C-vitamin-tartalma mintegy 600 mg/kg-ra csökken. Könnyen emészthető; és más zöldségekkel ellentétben jól és sokáig eltartható.
A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt.
Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt.
Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek.
Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

CSIPKEBOGYÓ:
A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A-vitamin.
A növény gyógyászati célokra használt termését szeptember környékén gyűjtik.
A csipkebogyó kétféle alakban kerül kereskedelembe, szárítva és "csipkehúsként".
A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést.
A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó.
Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén.
Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú.
A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is.
Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

DIÓ:
Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen, pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.
A dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.

FEJES KÁPOSZTA:
A- és C-vitaminban gazdag, de tartalmaz még káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is.
Jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát.
A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát.
A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére.
Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír.
Nem bizonyított, de feltételezhetően lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben.

FEJES SALÁTA:
Jelentős mennyiségű C-vitamint, karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére.
Különösen ajánlatos a fogyasztása kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak.
Frissítő hatását a levelek ­citromsav-tartalma adja.

FEKETE RIBIZKE:
A gyümölcstermés a C- E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz.
A levélből készített tea vizelethajtó, de fogyasztják magas vérnyomás, vesebaj esetén is.
A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak.

KAJSZIBARACK
Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők.
Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak.
Csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek.
Rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést.
A pektin egyébként a koleszterinszintet is szabályozza.
Ásványi anyagai közül viszonylag magas a kálium és magnézium tartalma.

MÁLNA
C-vitamin, B1-, B2-vitamin és A-provitamin is van benne.
Gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint, gyümölcscukrot.
Az ásványok és nyomelemek közül kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
Segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, segít a menstruációs zavarokon.

MEGGY
Rengeteg A-, B1-, B2-, C-vitamint találunk benne és gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban. Található benne továbbá foszfor.
A gyümölcs leve segít emésztési zavaroknál, enyhíti a hasmenéses panaszokat, serkenti az anyagcserét.
Májfunkció-zavarok esetében, vérszegénység ellen.
Gyümölcse gyulladásgátló hatású, enyhíti a hörgők gyulladását.
Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, mellesleg pedig bizonyos esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását.

MOGYORÓ
A mogyoró termése értékes tápanyag: zsírt, fehérjét, C-vitamint tartalmaz.
Ez a növényi zsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet, és nem károsítják az érfalakat - ezért fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Emellett sok benne a növényi rost, meglehetősen sok B1-, B2-, H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz.
Hatóanyagainak köszönhetően jó izzasztó, vizelethajtó növény.
Használata a népi gyógyászatban külsőleg aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként ajánlott, valamint visszércsomók kezelésére.
Alkalmazzák toroköblítőként is.

ŐSZIBARACK
B3-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek.
Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők.
Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak.
A benne lévő kálium és nátrium 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

PARADICSOM
A lédús gyümölcs magas cukor és C- vitamintartalmú, rendkívül egészséges.
Közvetve az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében, ásványi anyagtartalma folytán stb., vitathatatlan a pozitív szerepe.
Almasav, ­citromsav, borostyánkősav is található benne, valamint karotin, E-vitamin, kálium, magnézium, kalcium, nátrium emelhető ki.
Tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is.

PARAJ /SPENÓT/
Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk, de gazdag is.
A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti.
Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást, és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát.
A spenót összetevői erősítik az immunrendszert.

PETREZSELYEM ZÖLD
A petrezselyem termése illóolajat, flavonoidokat tartalmaz, a levél, pedig C-vitamint.
A növény vizelethajtó és étvágyjavító hatású.
Fokozza a gyomor-béltraktus működését, teáját pedig hólyaghurut esetén fogyasztják.
A petrezselyem a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére is ajánlják.

SÜTŐTÖK
Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát.
Gazdag a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, pl. magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.
Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van.
Erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.
A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

SZILVA
Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitaminféleség, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.
A fontos ásványi anyagai a kálium, kalcium, foszfor és magnézium, nyomeleme a cink.
Javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van - , ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen vizelethajtó hatása is ismert. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- és gyümölcscukor-tartalma, így kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés.
Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak.

SZŐLŐ
A lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs.
Frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer, de C- vitamintartalma alacsony.
A szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is.
A szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén.
A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést.
Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van.
Vitamin és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják.

VÖRÖS RIBIZKE
Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti.
Sok C-vitamint tartalmaz, emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne, említendő mennyiségben.
Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, valamint jelentős a káliumtartalma.
A ribizliolaj ápolja és nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt.
Hashajtó hatása is ismeretes.

ZELLER
A zeller - a petrezselyemmel együtt - azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak.
A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is.
A levele tartalmaz illóolajat, furokumarinokat és flavonoidokat is.
A zeller serkentőleg hat a veseműködésre.
Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák.
A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

ZÖLDBORSÓ
Fehérjetartalma nagy, és sok esszenciális aminosavat tartalmaz.
További értékes tápanyagai a karotin, a C- B1- és B2-vitamin.
Ásványi anyagai a foszfor és a kálium, mikroelemei a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.

ZÖLDPAPRIKA
Jelentős C-vitamin-forrás.
A zöld színű fajták általában több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták.
Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Ezen kívül a paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz.
Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza.
A paprika tartalmaz még illóolajat, kis mennyiségben szénhidrátot, fehérjét, lipidet is.
Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár.



Felhasznált forrás:
Mednyánszky Zsuzsa, Szabó S. András, Tolnay Pál
Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszerkémiai és
Táplálkozástudományi Tanszék
A ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK HASZNOS ANYAG TARTALMA III. RÉSZ.

Wikipédia: Vitamin szócikk

Házipatika.com: VITAMIN ABC

Earl Mindell: Vitamin Biblia

A mai tartósítószerekkel és velük kapcsolatos botrányok miatt az ember nem lehet elég óvatos a boltokban vásárolt termékekkel kapcsolatban. Igaz, a mi nőnek nem biztos, hogy legnagyobb álma kis lakásában a befőzés, de ha valóban egészséges ételeket szeretnénk enni, bizony azokat magunknak kell előállítanunk.
Baracklekvárfőzés idejére adnék egy nagyon egyszerű tippet.

Célszerű piacon, házi termelőtől vásárolnunk a gyümölcsöt, mert itt kisebb az esélye, hogy agyonvegyszerezett sárgabarackot kapunk.
Alapreceptünkhöz 5 kg-ra van szükség, melyhez 3 kg kristálycukrot vásároljunk, a kész lekvár kb. 8-9 befőttesüvegre elegendő.
Szükségünk lesz még: szalicil, /vagy dzsem kocsonyásító és tartósító szer/ egy jó nagy fazék, fakanál, merőkanál, celofán.

Első lépésként a barackokat kiválogatjuk, kimagozzuk, jó alaposan megmossuk.
Ha van elektromos hűsdarálónk, azon ledarálhatjuk, vagy turmixgéppel összetörhetjük.
Az így elkészült pépet feltesszük főni, de vigyázzunk nehogy odaégjen, gyakran kevergessük.
Közben beletesszük a cukrot is és kb. fél órát kevergetve forraljuk.
Állagáról próbát is tehetünk, ha a fakanállal kis porcelán tálra cseppentünk, ha már nem folyik, közeledünk a jó állapothoz.

Ha nem akar sűrűsödni, tehetünk bele étkezési zselatint is.
Ha kifejezetten dzsem kocsonyásítót, tartósítót használunk, minden esetben olvassuk el a tasakon lévő utasítást!

Mikor lekvárunkat elég sűrűnek találjuk, merjük azt a jól kimosott üvegekbe.
Vigyázzunk! Az üveg nehogy elpattanjon! Először mindegyik üveg aljára csak 1-1 kanállal tegyünk, hogy az átvegye a hőt.
Ha az üvegek megteltek, tegyünk a lekvárra késhegynyi szalicilt.
A celofánt vágjuk négyzet alakúra, merítsük pár pillanatra vízbe, tegyük az üveg tetejére és így csavarjuk rá a tetőt.
Ez után következik az úgynevezett száraz dunszt!
A kész üvegeket párnák, takarók közé bugyoláljuk és hagyjuk ott kihűlni, ez körülbelül 3-4 nap.

Finom lekvárunkat száraz, hűvös helyen tároljuk, felbontás után tegyük hűtőszekrénybe.
Természetesen színes címkékkel fodros kalapkákkal még dekorálhatjuk is az üvegeket,
sőt saját kezünk munkáját még ajándékba is adhatjuk!